Fortsætterforløb – dybere mindfulness
Udforskning af følelsestonen (frame by frame)
Skrevet af Anne Buch Møller
Baggrund
Dybere mindfulness er et fortsætterforløb udviklet af Mark Williams og kolleger fra Oxford Mindfulness Foundation ved Oxford Universitet.
Mark Williams er professor i klinisk psykologi og med-udvikler af MBKT programmet. Sammen med Danny Penman har han beskrevet indholdet og forskningen bag det nye forløb i bogen “Deeper mindfulness – the new way to rediscover calm in a chaotic world” (2023).
Følelsestonen er implicit i introduktionsforløb til mindfulness som MBSR og MBKT, men i dybere mindfulness er den eksplicit. Ifølge buddhistiske traditioner er kroppen det første fundament for mindfulness, og følelsestonen er det andet fundament.
Indhold
Ny neuro-videnskabelig forskning afslører, at vores opfattelse af verden hvert vågent øjeblik er domineret af forestillinger om hvordan vi kan handle og er farvet af det man kalder følelsestonen.
Følelsestonen er den umiddelbare oplevelse af behag, ubehag eller neutralt, som følger med ethvert sanseindtryk, enhver kropslig fornemmelse, følelse eller tanke.
Baseret på følelsestonen afsætter kroppen ressourcer, for at gøre sig klar til reel eller forestillet handling. Det kan forberede os godt til handling, men det kan også sætte os i fare for at blive udmattede, uden at vi er klar over det.
Følelsestonen er baggrundsfarven, der giver oplevelsen af livet et mørkt eller lyst skær og det er et vendepunkt hvorfra vi kan genvinde vores liv. Gennem forløbet træner man at komme helt tæt på og se klart i det øjeblik, hvor der er risiko for at blive fanget i at forfølge eller afvise noget, og hvor vi ofte bliver viklet ind i svære følelser og tanker.
Ved at bruge bestemte teknikker, kan automatiske reaktioner opløses ved roden, og vi kan give slip på det behov for at gøre os klar til handling, som normalt opstår.
Målgruppe
Forløbet er designet til dem, som allerede har deltaget i et 8-ugers mindfulnessforløb som MBSR eller MBKT eller har tilsvarende erfaring. Det er til dem, som ønsker at fordybe og udvide sin mindfulnesspraksis.
Format
Forløbet strækker sig over 8 uger, hvor man mødes 2 timer én gang om ugen. Undervisningen indeholder forklaring af baggrunden for meditationerne, meditation og dialog om deltagernes erfaringer. Der er forslag til 20-30 minutters daglig praksis på egen hånd mellem hver session.